Министерството на правосъдието предлага изменение на НК, за да се прекрати наказателна

...
Министерството на правосъдието предлага изменение на НК, за да се прекрати наказателна
Коментари Харесай

Криминализират обида заради цвета на кожата и уволненията заради членуване в партии

Министерството на правосъдието предлага изменение на Наказателен кодекс, за да се приключи наказателна процедура на Европейската комисия против България
По-тежки санкции ще има за тези, които наскърбяват други поради расата, нацията или цвета на кожата им. Това планува план за изменение на Наказателния кодекс, оповестен за публично разискване от Министерството на правораздаването.

Утежняващо виновността събитие в този момент е, в случай че е осъществено ликвидиране или е нанесена междинна телесна щета по расистки или ксенофобски подбуди. Още през февруари 2021 година Европейската комисия осведоми България с писмо, че не се съблюдава рамково решение за битката с расизма и ксенофобията и беше формирана наказателна процедура. Затова се оферират и промените в кодекса.

Освен засегнатост в Наказателния кодекс ще се плануват по-тежки санкции за други закононарушения, осъществени поради расата, етноса или произхода на жертвата. Това са:

- отвличане;

- закана;

- следене

- опозоряване, заличаване или разваляне на набожен храм, молитвен дом, светилище, гробове или надгробни паметници;

- незаконно заличаване или разваляне на непозната движима или недвижима движимост

- очевидно подбудителство към осъществяване на престъпление;

- палеж.

За да бъдат подведени под отговорност обаче, би трябвало да се потвърди, че закононарушението е осъществено поради раса, вяра, цвят на кожата и т.н на жертвата.

В препоръчаните промени на Наказателния кодекс се вкарват и нови термини за жертвите. Сега се планува наказване санкция и публично неодобрение за тези, които посредством медиите подбуждат към принуждение на основа на раса и религия. Предлага се кръгът на жертвите да се разшири и за такива с друг цвят на кожата и генезис.

До 3 година затвор е плануваното наказване

за този, който попречи на някого да постъпи на работа или го принуди да напусне поради неговата националност, етническа принадлежност, раса, цвят на кожата, вяра, обществен генезис, членуване или нечленуване в синдикална или друга организация, политическа партия или коалиция. Това на процедура значи, че политическа чистка след промяната на властта може да се окаже наказуема, само че в случай че се потвърди, че уволнението е поради членуване в партия.

Друга оригиналност, която с епредлага в Наказателния кодекс, е обвързвана с нацизма. И в този момент се планува наказване от 1 до 5 година затвор за тези, които обществено омаловажават, оправдават или отхвърлят закононарушения от ненавист към раса, вяра и така нататък С измененията ще се вкара обособена точка, която важи за отказване на убийства по времето на националсоциалистическия режим.

Рамковото решение на Европейска комисия от 2008 година изисква от страните членки да криминализират общественото оправдаване, отказване и жестоко омаловажаване на закононарушения против мира, военни закононарушения и закононарушения против човечеството, по този начин както са избрани в член 6 от Хартата на Международния боен арбитражен съд, което България не беше направила.

Общественото разискване по плана за изменение на Наказателния кодекс ще завърши на 23 септември. Тогава още няма да има парламент, само че се чака планът да бъде импортиран незабавно след старта на 48-ото национално заседание. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР